znak funkcji
Klaudia: jak zbadać znak funkcji: y=x2−2x+25(x−1)2
17 mar 12:04
krystek: licznik zawsze dodatni a mianownik (x−1)2 jaki ?
17 mar 12:06
Klaudia: no tu wychodzi ze D = R/{1} czyli ta funkcji jest dodatnia w calej swojej ddziedzinie?
17 mar 12:11
Klaudia: no tu wychodzi ze D = R/{1} czyli ta funkcji jest dodatnia w calej swojej ddziedzinie?
17 mar 12:11
krystek: Tak
17 mar 12:13
Klaudia: a jak to zapisać tak żeby tak formalnie było ?
17 mar 12:15
krystek: tak jak podałyśmy
Licznik + dla każdego x ( ponieważ Δ<0 i a>0)
mianownik + w całej dziedzinie
Iloraz dwóch wyrażeń dodatnich jest dodatni.
17 mar 12:18
Klaudia: okej dzieki za pomoc
17 mar 12:28
Klaudia: a jak policzyć pochodną tej funkcji?
mi wyszlo: y=−40x+48((x−1)2)2 ale nie wiem czy dobrze
17 mar 14:11
krystek: Zapisz ja nie liczę
Pochodna ilorazu
17 mar 14:17
Klaudia: f'(x)=(x2−2x+25)'(x−1)2−[(x2−2x+25)((x−1)2)']((x−1)2)2 =
(2x−2)(x2−2x+1)−(x2−2x+25)(2x−2)((x−1)2)2=i po przemnozeniu tego wychodzi taki wynik
jak mi ale nie wiem czy tj dobrze
17 mar 14:29
Klaudia: f'(x)=(x2−2x+25)'(x−1)2−[(x2−2x+25)((x−1)2)']((x−1)2)2 =
(2x−2)(x2−2x+1)−(x2−2x+25)(2x−2)((x−1)2)2=i po przemnozeniu tego wychodzi taki wynik
jak mi ale nie wiem czy tj dobrze
17 mar 14:29
krystek: Pisz przy ułamku duże U
17 mar 14:31
krystek: Liczysz poprawnie
17 mar 14:33
Klaudia: | | (x2−2x+25)'(x−1)2−[(x2−2x+25)((x−1)2)'] | |
f'(x)= |
| = |
| | ((x−1)2)2 | |
| | (2x−2)(x2−2x+1)−(x2−2x+25)(2x−2) | |
|
| = |
| | ((x−1)2)2 | |
| | 2x3−4x2+2x−2x2+4x−2−(2x3−2x2−4x2−4x+50x−50) | |
|
| |
| | ((x−1)2)2 | |
17 mar 14:37
krystek: w drugim nawiasie +4x winno być
17 mar 14:40
Klaudia:

i żeby policzyc ekstermum funkcji to f'(x) przyrównuje do zera
−40x+48=0
| | 1 | |
x=1 |
| orki za ten nieudolny wykres ale chcialam jeszcze zapytac czy dobrze wyznaczylam to |
| | 5 | |
max?
17 mar 14:44
krystek: Tak
17 mar 14:45
Klaudia: ale gdzie to +4x?
17 mar 14:46
Klaudia: ale gdzie to +4x?
17 mar 14:46
Klaudia: ale gdzie to +4x?
17 mar 14:46
krystek: −2x*(−2) gdy wymnażałaś
17 mar 14:47
Klaudia: | | −48x−48 | |
ahaa rzeczywiscie to teraz jest takie równanie pochodnej : |
| |
| | ((x−1)2)2 | |
czyli x= 1 i max tej funkcji bedzie w pkt 1?
17 mar 14:50
Klaudia: +48*
17 mar 14:51
Klaudia: bo ta 1 jest tez wyrzucona z dziedziny i nie wiem czy to tak moze byc ?
17 mar 14:54
krystek: 1 nie należy do Df'
Zbadaj granice x→1+ i x→1−
w otoczeniu będzie malała i rosła
17 mar 14:59
Klaudia: to dla 1+ podstawiamy liczbe troche wieksza od 1 i bedziemy miec granice +
∞ i dla 1− wychodzi
mi taka sama ta granica wiec chyba zle
17 mar 15:07
krystek: Ok dobrze .
17 mar 15:12
Klaudia: ahaa ale dalej nie wiem co zrobić z tym max ?
17 mar 15:13
Klaudia:

taki bedzie ten wykres ?
17 mar 15:15
krystek: Funkcja nie posiada max ponieważ f' nie jest =0 dla żadnego x.
obliczyć możesz tylko jej monotonicznośc.
17 mar 15:15
krystek: Poprawnie OKREŚLIĆ MOŻESZ JEJ MONOTONICZNOŚĆ>
17 mar 15:16
Klaudia: ahaa czyli ona nie ma ani max ani min?
jest rosnąca (−nies,1) i malejąca od (1, + nies) ?
17 mar 15:17
krystek: A le Ty dałaś wykres funkcji liniowej y=ax gdy a<0
17 mar 15:18
Klaudia: noobo ja juz nie wiem jak to zrobić wyszlo mi 1 które jest wyrzucone z dziedziny a wykres
zaczełam rysować od dołu bo przy x jest −
17 mar 15:20
krystek: f↗⇔f'>0⇔.....⇔−48x−48>0⇔−48x>48⇔x<−1
f↘⇔f'<0⇔.... x>−1 z wyłączeniem 1
17 mar 15:21
krystek: A wyjściowe pytanie masz żle postawione . "zbadać znak funkcji ?"
17 mar 15:22
Klaudia: ogólnie to mam zbadac przebieg zmiennosci tej funkcji i w 2 podpunkcie mialam zbadac znak
funkcji
a teraz utknełam na tej pochodnej bo wyszla ta 1
17 mar 15:27
krystek: Nie badasz znaku funkcji tylko znak pochodnej.
Ponieważ gdzie pochodna dodatnia tam funkcja rośnie . zapisałam Tobie symbolicznie o 15:21
17 mar 15:30
krystek: W LO miałaś m zerowe f wymiernej
| W(x) | |
| =0 ⇔W(x)=0 i p{x)≠0 |
| p(x) | |
17 mar 15:31
Klaudia: a moglabys mi napisac odpowiedzi do monotonicznosci tej funkcji ?
17 mar 15:41
krystek: 15:21 zapisałam
17 mar 15:43