prawdopodobienstwo
Alois~: 1)Wykaż że jesli A⊂Ω i A' jest zdarzeniem przeciwnym do zdarzenia A , to P(A')=1−P(A)
nie wiem czy to jest dobrze bo ja nie ogarniam tego

ale próbowałam więc:
P(Ω)=1
P(Ω)−P(A)=P(A')
1−P(A)=P(A')
2)Wykaż że jeśli A,B ⊂Ω i A⊂B, to P(A)≤P(B)
a tu już gorzej
3)Wykaz ze jesli A, B ⊂Ω to P(AUB)=P(A)+ P(B)−P(A∩B)
17 mar 11:52
PW: 3 warunki, jakie z definicji musi spełniać funkcja P, żeby można ją nazwać prawdopodobieństwem:
1° P(A)≥0 dla wszystkich A⊂Ω
2° P(Ω)=1
3° dla dowolnych A, B⊂Ω
PA∩B=∅ ⇒P(AUB)=P(A)+P(B).
Dowód 1)
Wiadomo, że z definicji AUA'=Ω oraz A∩A'=∅. Zastosowanie warunku 3° definicji
prawdopodobieństwa daje
(a) P(AUA')=P(A)+P(A'),
a warunku 2°
(b) P(AUA')=P(Ω)=1.
Porównanie prawych stron (a) i (b) pozwala stwierdzić, że
P(A)+P(A')=1,
co kończy dowód.
17 mar 12:07
Alois~: czyli to co ja rozpisałam w 1 by nie uznali jako dowod ? i jest źle ?
17 mar 12:22
PW: Nie, bo w gruncie rzeczy korzystasz z tezy. Wzór ten jest tak silnie "przyswojony" przez
większość ludzi, że uważają go za coś oczywistego − tak jakby część definicji
prawdopodobieństwa, nieraz dziwią się − jak to, to wymaga dowodu?
Wyjaśnienie może być tylko takie: warunki 1°, 2°, 3° to definicja, reszta wymaga dowodu. Dowód
wymaga więc zastosowania definicji, co zrobiliśmy. Ty nie powoływałaś się na definicję, zatem
− niezależnie od tego jak myślałaś − dowód nie byłby uznany.
Zauważ, że tak zwana klasyczna definicja prawdopodobieństwa to też nie jest żadna
definicja, lecz proste twierdzenie, którego dowód wynika właśnie z zastosowania definicji
prawdopodobieństwa 1°, 2°, 3°. Nazwa "klasyczna definicja prawdopodobieństwa" ciągnie się − w
sposób mylący − ze względów historycznych.
17 mar 12:40
Alois~: a jak pozostałe sensownie udowodnić?
( zaraz spr tez sama to 2 i 3 moze cokolwiek w miare wyjdzie

)
17 mar 14:10
Mila:

3)Wykaz ze jesli A, B ⊂Ω to P(AUB)=P(A)+ P(B)−P(A∩B)
a) A i B zbiory rozlączne, A∩B=Φ
P(A∩B)=0
P(AUB)=P(A)+P(B)−P(A∩B)
b) A∩B≠Φ
Szkic
P(AUB)=P(A\B)+P(A∩B)+P(B\A) =suma zbiorów rozłącznych
=P(A)−P(A∩B)+P(A∩B)+P(B)−P(A∩B)=
=P(A)+P(B)−P(A∩B)
17 mar 22:15
Alois~: dzięki Mila
24 mar 12:51
Mila: 
Myślałam, że niepotrzebnie to pisałam, bo nie dałaś znaku, że to czytasz.
24 mar 13:31