Basia:
x − produkcja roku ubiegłego
1,7x − produkcja roku bieżącego
y − planowana produkcja roku bieżącego
1,7x = 1,09y
y =
1,71,09x =
170109x = 1,559...x ≈ 1,56x
czyli planowano wzrost o 56%
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
n
1 − liczba ludności w 1937
n
2 − liczba ludności w 1954
n
2 =
1823*n
1
x
1 − nakład na jednego mieszkańca w 1937
x
2 − nakład na jednego mieszkańca w 1954
N − nakład w 1954
x
1 =
29 000 000n1
| | 4,1*29 000 000 | |
x2 = 4,1*x1 = |
| |
| | n1 | |
| | N | | N | | 23*N | |
x2 = |
| = |
| = |
| |
| | n2 | | 1823*n1 | | 18*n1 | |
| 4,1*29 000 000 | | 23*N | |
| = |
| /*n1 |
| n1 | | 18*n1 | |
policz to sobie