tryg
paula: uprość wyrażenie tak aby występowała w nim jedynie funkcja cos.
1) 1−tgα / 1+tgα
2) tg / tgα+1
Wyznacz długości boków trójkąta ABC, mając dane:(trójkąt prostokątny) a) a=6 cosα=1/5 b)
c=pierwiastek z 5 tgα=3
17 mar 11:16
Bogdan:
| | tgα | |
zapisz to jeszcze raz, bo teraz widzimy: 1 − |
| + tgα |
| | 1 | |
17 mar 11:18
Bogdan:
| | tgα | |
a w drugim: |
| − 1 = 1 − 1 = 0 |
| | tgα | |
17 mar 11:19
Bogdan:
| a − b | |
| albo (a − b) / (c − d) |
| c − d | |
17 mar 11:20
paula: 1) 1−tgα podzielić na 1+tgα
2)tgα podzielić na tgα+1
17 mar 11:29
paula: 1) 1−tgkwadratα podzielić na 1+tgkwadratα 2)tgkwadratα podzielić na tgkwadratα+1
17 mar 11:31
17 mar 11:34
Bogdan:
Teraz lepiej.
| | sin2α | | (1 − |
| ) * cos2α | | | cos2α | |
| |
| = |
| | sin2α | | (1 + |
| ) * cos2α | | | cos2α | |
| |
| | cos2α − sin2α | | cos2 − (1 − cos2α) | |
= |
| = |
| = 2cos2α − 1 |
| | cos2α + sin2α | | 1 | |
17 mar 11:53
Bogdan:
Drugie analogicznie
17 mar 11:53
paula: a dlaczego dwa razy cos
2α wystepuje i w liczniku i mian?
17 mar 12:19
Bogdan:
bo tak zwija si ułamki piętrowe, np.:
w podanym zadaniu mnożymy licznik i mianownik przez cos
2α i w ten sposób zwijamy ułamek
17 mar 12:41
Bogdan:
nie si, a się, znowu chochlik
17 mar 12:41
paula: skumałam, wow, dziękuje

! : p
17 mar 13:50