a
Ali: Kąt alfa jesyt ostry, i sin alfa = 0,25. Oblicz 3+2tg2alfa
28 sie 00:07
Eta:
sinα= 0,25 =
14 => sin
2α=
116
sin
2α+cos
2α=1 => cos
2α= 1 −sin
2α
cos
2α= 1 −
116 =
1516
| | sinα | | sin2α | |
tgα= |
| to ; tg2α= |
| = 116*1615 = 115
|
| | cosα | | cos2α | |
zatem: 3 +2tg
2α= ... podstaw, policz i to wszystko .
28 sie 00:26
Ali: 47/15 ?
Bardzo dziękuje za pomoc
28 sie 00:37
Eta:
OK

ale ładniej jest tak: 3 + 2*
115 = 3
215
28 sie 00:40
Ali: ok
28 sie 00:45
AS: Moja propozycja!
| | sin2α | |
3 + 2*tg2α = 1 + 2*(1 + tg2α) = 1 + 2*(1 + |
| ) = |
| | cos2α | |
| | 2 | | cos2α + 2 | | 1 − sin2α + 2 | |
1 + |
| = |
| = |
| = |
| | cos2α | | cos2α | | cos2α | |
| 3 − sin2α | | 3 − 1/16 | | 47/16 | | 47 | |
| = |
| = |
| = |
| |
| 1 − sin2α | | 1 − 1/16 | | 15/16 | | 15 | |
28 sie 12:00
Eta:
Wiaj
AS !
Oczywiście można i tak .
Przyznasz ,że zbyt pokrętne .... dla przeciętnego ucznia
28 sie 12:57
AS: Na przekór Ecie!
Można i tak
| | sin2α | | 3*cos2α + 2*sin2α | |
3 + 2*tg2α = 3 + 2* |
| = |
| = |
| | cos2α | | cos2α | |
| 3*(1 − sin2α) + 2*sin2α | | 3 − sin2α | |
| = |
| |
| cos2α | | 1 − sin2α | |
lub tak
3 + 2*tg
2α = 3 + 3*tg
2α − tg
2α = 3*(1 + tg
2α) − tg
2α =
| | 1 | | sin2α | | 3 − sin2α | |
3* |
| − |
| = |
| |
| | cos2α | | cos2α | | 1 − sin2α | |
lub tak
sinα = 0.25 ⇒ α = 14
o 29' ⇒ tgα = 0.2582
3 + 2*tg
2α = 3 + 2*0.2582
2 ≈ 3.1333
29 sie 09:23
Eta:
30 sie 00:00
Basia: Można jeszcze inaczej tylko
po co ?
30 sie 00:04
Eta:
Po co? ...... "na przekór Ecie" , tak
AS sobie wymyślił
30 sie 00:15
Eta:
Dobranoc
Wszystkim !
zagram w brydża i tez do
30 sie 00:18
Basia:
Nie zacytuję dokładnie i niestety nie pamiętam którego z wielkich cytuję, ale mniej więcej tak
to było:
Najbardziej
eleganckim rozwiązaniem każdego problemu jest rozwiązanie
najprostsze.
30 sie 00:20
Basia:
A gdzie grasz ? Na Kurniku czy na Wirtualnej Polsce ?
30 sie 00:21
Basia:
Dobranoc! Słodkich snów !

30 sie 00:23
AS: Ale też "Wiele dróg prowadzi do Rzymu"
A propos!
Po co wprowadza się różne metody rozwiązań np. układów równań liniowych,
rozwiązywania trójkątów?
30 sie 09:07
Basia: Aby w konkretnym przypadku wybrać właśnie tę najprostszą.
30 sie 14:05
Eta:
Witaj
Basiu
Narazie muszę iść gotować coś na obiad ( wrrr)

Będę wieczorem ,
30 sie 14:09
Basia:
Witaj Eto

Niestety mnie też za chwilę to czeka. I też wrr.............
30 sie 14:11
Eta:
30 sie 14:23
Michał: Kąt α jest ostry i sinα=1/4 . oblicz 3+2tg*α
5 sty 14:19