pytanko
zombi: Pytanko: Czy jeśli wyrazy ciągu a1,a2,a3... mają tę własność, że
an*an+1=n2+n to można bez straty ogólności albo jakichś rozwiązań przyjąć, że an=n?
17 mar 11:09
Bogdan:
Nie.
Przykłady:
1) an * an+1 = n*(n + 1), an = n, a1 = 1, a2 = 2, a3 = 3, a4 = 4, ...
2) an * an+1 = n*(n + 1), a1 = 1, an+1 = n*(n + 1), a2 = 2, a3 = 6, a4 = 12
17 mar 11:27
zombi: A jak myślisz Bogdan to są jedyne dwa takie przypadki czy można ich znaleźć znacznie więcej?
17 mar 11:31
ff: w przykładzie 2) :
anan+1 = (n−1)n * n(n+1) = n2(n2−1) (nie ma tej własności)
tą własność posiadają też:
an = 0
an = −n
17 mar 11:43
zombi: | | a2013 | |
Ale jeśli w zadaniu miałem podać wartość |
| To an=0 odpada, a an=−n wychodzi na |
| | a1 | |
jedno bo minusy się redukszyn.
17 mar 11:45
zombi: I to są właściwie tylko dwa takie przypadki no nie?
17 mar 11:45
Bogdan:
Jest nieskończenie wiele, np.:
| | 1 | |
an = |
| , an+1 = 3n(n + 1), a2 = 6, a3 = 18, ... |
| | 3 | |
17 mar 11:49
ff: | | 1 | | 1 | |
sprzeczność, jeżeli an = |
| to an+1 = |
| |
| | 3 | | 3 | |
(a
n+1 ≠ 3n(n+1))
17 mar 11:55
Bogdan:

Brawo
ff, gratuluję spostrzegawczości
17 mar 12:04
Bogdan:
proponuję poszukać sprzeczności jeszcze w innym z wyżej podanych przykładów
17 mar 12:08
PW: A mógłbyś podać dokładnie treść zadania? Może niepotrzebnie usiłujesz znaleźć wzór na wyrazy
ciągu.
Tak "metodą babci pod piecem" widać, że
a1a2=1(1+1)
a2a3=2(2+1)
a3a4=3(3+1)
a1a22a34a4=3!4!
Może to da się jakoś wykorzystać?
17 mar 12:31
AC:
Ogólny wzór:
an = n * a1(−1)n−1
gdy a1 = 1 ⇒ an = n
ale gdy np. a1 = 2
to
a2 = 2 * 2(−1)2−1= 2*2−1= 1
a3 = 3 * 2(−1)3−1= 3*21= 6
a4 = 4 * 2(−1)4−1= 4*2−1= 2
a5 = 5 * 2(−1)5−1= 5*21= 10
możemy sprawdzić
a1 *a2 = 2 * 1 = 12 + 1
a2 *a3 = 1 * 6 = 22 + 2
a3 *a4 = 6 * 2 = 32 + 3
a4 *a5 = 2 * 10 = 42 + 4
itd.
17 mar 12:38
zombi: Treść była taka:
| | a2013 | |
Wiedząc, że ciąg liczbowy spełnia w/w zależność oblicz iloraz |
| |
| | a1 | |
17 mar 12:39
ff: no tak a
n=0 odpada,
ale może być ich nieskończenie wiele:
a
n = k
2 (n mod 2) − 1 n
(k≠0) (n+1,n są kolejnymi liczbami− jedna z nich jest parzysta, czyli a
na
n+1 =
k*k
−1n(n+1))
np.: ()
| | a2013 | |
co do zadania, jeżeli polega ono jedynie na wyznaczeniu: |
| nie musisz wyznaczać |
| | a1 | |
a
n
| a2013 | | a2 a3 ... a2013 | |
| = |
| = |
| a1 | | a1 a2 ... a2012 | |
| | 2*3*4*5*...*2013 | |
|
| = 2013 |
| | 1*2*3*..*2012 | |
17 mar 12:44
AC:
| a2013 | | 2013 * a1−12012 | |
| = |
| = 2013 |
| a1 | | a1 | |
17 mar 12:46