Rownanie logarytmiczne
Jacek: Witam mam problem, bo zapomniałem jak to przekształcić, w odpowiedziach mam wynik x=10 v x=0,1
xlogx=10
17 mar 11:04
Janek191:
x
log x = 10 ; x > 0
więc
log [ x
log x ] = log 10 = 1
| | 1 | |
log x * log x = 1 ⇔ ( log x = 1 ∨ log x = − 1 ) ⇔ ( x = 10 ∨ x = |
| ) |
| | 10 | |
| | 1 | |
bo 101 = 10 , 10−1 = |
| = 0,1 |
| | 10 | |
17 mar 11:15
Jacek: A jest jakiś prostszy sposób, bo raczej mój matematyk, może nie uwierzyć, że to moje
rozwiązanie
17 mar 11:19
Jacek: Nam pokazywał, że to jest ac=b i teraz to się jakoś przekształcało na logab=c, nie pamiętam
17 mar 11:20
zombi: a=x
c=logx
b=10
wiesz, że ac=b ⇔ logab=c
czyli
logx10=log10x
17 mar 11:24
Jacek: Dziękuję!
17 mar 11:31