liczenie w fizyce
hwdtel:
Przed zwierciadłem kulistym wklęsłym,albo soczewką zbierającą,o
tych samych promieniach krzywizn r ustawiono w tej samej odległości przedmiot
i otrzymano jego obraz rzeczywisty n−krotnie powiększony.Jeśli przedmiot przesuniemy
o d w kierunku zwierciadła albo soczewki to otrzymamy jego obraz pozorny też n−razy
powiększony.Oblicz r
17 mar 06:36
artur miast z mat to z tel:
Najpierw zaznaczam że mój nick to artur miast z matematyki to z telewizji
Tylko nie wiedzieć czemu,nie chcą go przyjąć w całości,nie ma takich możliwości
technicznych?
a jeżeli chodzi o zadanie,to podobno trzeba rozwiazać taki układ równań(dlaczego?)
| ⎧ | (x−f)(y−f)=f2 | |
| ⎨ | [f+d−x)][(f+n(x−d)]=f2 |
|
| ⎩ | 2f=r | |
i powinno wyjść r=nd
17 mar 11:24
Mateusz:
Dzieciak popisujący sie nie widomo czym przepisujący rozwiązania z ksiazki albo skąd indziej w
dodatku przeinaczający tresc zadania zeby zrobic z siebie chyba tylko "idiote"
soczewka(zbierająca) odpisujący sam sobie pod zmienionym nickiem.
17 mar 12:57