.
asdf: Szereg Maclaurina
y − f(x
0) = f'(x
0)(x−x
0)
czyli:
y = f'(x
0)(x−x
0) + f(x
0)
Przechodząc na wzór Maclaurina:
| | f''(c)(x−x0)2 | |
f(x) = f(x0) + U{f'(x0)(x−x0)}{1!) + |
| ; c ∊(x,x0) lub c ∊(x0;x) |
| | 2! | |
Jak przejść do tej postaci?

Wzór Maclaurina znam:
| | f'(0) | | f''(0) | | f(n)(0) | |
f(x) = f(0) + |
| *x + |
| *x2 + ... + |
| *xn |
| | 1! | | 2! | | n! | |
17 mar 00:49
asdf: ?
17 mar 11:54
asdf: ?
17 mar 12:40
asdf: ?
17 mar 13:09
asdf: ?
17 mar 15:03
Trivial: Hm. A kto powiedział że te postacie są takie same?
17 mar 15:15
asdf: Sprawdź pocztę (adres: std...@....). Podesłałem Ci plik. Przedostatnia strona w dół (szukaj
frazy "funkcje wkłesłe i wypukłe" lub "natomiast z wzoru Maclaurina mamy"). Nie rozumiem tego
totalnie

Mógłbys mi to wyjasnić?
17 mar 15:47
Trivial: Za chwilkę.
17 mar 16:04
asdf: Ok, a masz moze chwile na join.me?
17 mar 16:05
Trivial: ok. daj link.
17 mar 16:19
17 mar 16:20