matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trygonometryczna funkcja
misio19891:
Wyznaj wartość pozostałych funkcji trygonometrycznych kąta α,0stopni<α<180stopni, wiedząc że sinα=3/4
16 mar 23:42
Mila:
3
sinα=
4
sin
2
α+cos
2
α=1
3
(
)
2
+cos
2
α=1
4
9
cos
2
α=1−
16
7
cos
2
α=
16
√
7
√
7
cosα=
lub cosα=−
( w II ćwiartce)
4
4
sinα
3
4
3
3
√
7
tgα=
=
*
=
=
cosα
4
√
7
√
7
7
√
7
ctgα=
3
lub
3
sinα=
4
√
7
cosα=−
4
3
√
7
tgα=−
7
√
7
ctgα=−
3
17 mar 00:11
xl:
Wyznawać można chyba wiarę w swoją wiedzę z trygonometrii.
17 mar 00:47