obliczenie przyprostokątnych w trójkącie protokątnym
misio19891: W trójkącie prostokątnym jedna z przyprostokątnych jest o 4cm dłuższa od drugiej. Obwód
trójkąta jest równy 48cm. Oblicz długość boków tego trójkąta
16 mar 23:38
Artur_z_miasta_Neptuna:
z tw. Pitagorasa:
a2 + (a+4)2 = c2
z obwodu:
a+(a+4)+c = 48
układ równań z dwoma niewiadomymi −−− powodzenia
17 mar 00:28
Mila:

x+x+4+c=48
2x+c=44
c=44−2x=2(22−x) i x<22
Ztw. Pitagorasa:
(2*(22−x))
2=x
2+(x+4)
2
4*(22−x)
2=x
2+(x+4)
2
4*(484−44x+x
2)=x
2+x
2+8x+16
4*(484−44x+x
2)=2x
2+8x+16 /:2
2*(484−44x+x
2)=x
2+4x+8
dokończ
17 mar 00:31