prosze o sprawdzenie
gieroni: Wyznacz asymtoty prosze o sprawdzenie
Dziedzina
9−x
2≠0
x
3≠3
licze granice lewo i prawo stronne 3
| | x3 | | 27 | |
lim x→3+ |
| = |
| =−∞ |
| | 9−x2 | | 0− | |
| | x3 | | 27 | |
lim x→3− |
| = |
| =∞ |
| | 9−x2 | | 0+ | |
zeby obliczyc ukosna licze
| | | |
lim x→ ±∞ |
| jesli tak to prosze o obliczenie tej granicy... |
| | x | |
16 mar 22:46
16 mar 22:46
gieroni: to jak bedzie dziedzina ?
16 mar 22:50
krystek: Zapisz ! Podstawy programu LO
16 mar 22:51
gieroni: Df (−∞,3)∪(3,+∞)
16 mar 22:54
Krzysiek : student 9−x
2≠0 to −x
2≠−9 to x
2≠9 to x≠3 i x≠−3 bo (−3)
2=9 wiec D=R\{3.−3}
Dobry wieczor Krystek
16 mar 22:55
gieroni: pozniej dobrze robiłem ?
16 mar 22:57
krystek: Poprawnie 9−x2≠0 ⇔(3+x)(3−x)≠0 ⇔ x≠−3 i x≠3
16 mar 22:59
16 mar 23:05
gieroni: a ukośną ?
16 mar 23:05
gieroni: policzy mi ktos to tak zeby było dobrze ? bo juz mi sie oczy zamykaja

próbuje sam i nie daje
rady
16 mar 23:16
krystek: | | X3 | |
y=ax+b gdzie a=lim x→∞ |
| =.. |
| | x(9−x2) | |
16 mar 23:24