.
asdf: Wskaż punkty, w których funkcja moze miec ekstremum
y = 3 −
3√x, D: x ∊ (−
∞;
∞)
| | 1 | |
y' = − |
| , D: x ∊ (−∞;0)(0;∞) |
| | 33√x2 | |
przyrównuję do zera:
odp: moze miec w punkcie x = 0?
16 mar 22:24
Aga1.:

Jaki jest warunek konieczny istnienia ekstremum?
16 mar 22:28
asdf: f'(x0) = 0
funkcja ma ekstremum lokalne w x0 (a tego nie wiem czy ma czy nie ma)
16 mar 22:30
asdf: Nie zrozumiały dla mnie przykład

dziedzina pochodnej to x != 0,
Uwaga 3. Funkcja ma ekstremum lokalne tylko w punktach, w których pochodna jest równa zeru albo
w punktach, w ktorych pochodna nie istnieje.
czyli w punkcie x
0 "moze istniec" ekstremum?
16 mar 22:34
asdf: jeszcze probuje tak to zrozumieć:
3
3√x2 > 0
x
2/3 > 0
ale nie wiem co to mi dalo
16 mar 22:37
asdf:

a tu widać, ze ma ekstremum
16 mar 22:39
PW: Policzenie pochodnej nie daje odpowiedzi dla x0=0, bo w tym punkcie nie ma pochodnej. Sytuacja
jest analogiczna jak dla funkcji g(x)=|x|, która akurat w zerze ma minimum.
W tym sensie asdf masz rację − badana funkcja może mieć ekstremum w zerze (ale nie
musi). Twierdzenie o warunku koniecznym istnienia ekstremum tego przypadku nie rozstrzyga −
nie ma tutaj zastosowania, bo nie są spełnione jego założenia.
Rozstrzygnięcie dla x0=0 musi nastąpić z zastosowaniem innych metod. W tym szczególnym wypadku
łatwo jest elementarnym sposobem pokazać, że f jest malejąca na całym zbiorze liczb
rzeczywistych.
16 mar 22:43
asdf: Ok, ale nie zgodze się z tym, że f jest malejąca na całym zbiorze liczb rzeczywistych
16 mar 22:46
Mila: Pochodna jest ujemna. Funkcja malejąca . Na rysunku z 22:39 pochodna zmienia znak, po przejściu
przez x=0, w którym nie istnieje.
16 mar 22:48
asdf:

Pochodna jest ujemna w cały zbiorze, ale zmienia monotoniczność w zerze, jak to udowodnić?
16 mar 22:52
PW: f(x)=3−3√x jest malejąca.
3√x jest odwrotna do rosnącej x3 (powszechnie znane), a więc jest rosnąca, wobec tego −3√x
jest malejąca (po dodaniu 3 też).
16 mar 22:53
Mila: Napisz wzór funkcji z 22:52,
16 mar 22:54
asdf: wzór funkcji z 22:52 to pochodna funkcji:
| | 1 | |
y = − |
| i, że jest ona ujemna w całym zbiorze to wiadomo − w mianowniku x2 nie |
| | 33√x2 | |
zmienia znaku na ujemny, a całość jest ujemna − więc funkcja jest < 0
@PW
Jest malejąca, ale w takim razie skąd się tam wziely 2 miejsca zerowe, funcja rosna do 0,
malejąca od 0 itd..
16 mar 22:56
PW: Ten zielony wykres jest zły (pierwiastek trzeciego stopnia z liczby ujemnej jest ujemny, po
lewej stronie zera wartości funkcji są większe od 3). A zrób tak "po szkolnemu" x3, odwrotna
do niej (symetria wzgl. osi y=x) i przesunąć w górę 0 3 − Aga dała dobry wykres, który
wprawdzie się nie przecina z osią OX, ale to dlatego, że nie starczyło miejsca na rysunku.
16 mar 23:07
asdf:

Już wiem, czemu tak błądziłem, napisałem:
y = 3 −
3√x2 ..
i teraz widać, że mogę wziąć ten punkt x
0 pod uwagę (poniewaz wykracza poza dziedzine
pochodnej), ale patrząc na wykres w tym punkcie nie ma ekstremum tak?
16 mar 23:13
PW: Poprawka: x3 → odwrotna do niej → przeciwna (minus) → dodać trzy
16 mar 23:16
PW: Oczywiście, że nie ma. Funkcja jest malejąca, nie ma ekstremów.
16 mar 23:18
asdf: 
Przez własną głupote sie chyba najwiecej naucze.
Dzieki, a teraz mam taki przykład:
y =
3√x2*e
−x D to R
| | 2 | | 2 | |
y' = |
| *e−x − e−x*3√x2 = e−x( |
| −3√x2) |
| | 33√x | | 3√x | |
D: x > 0
| | 2 | |
e−x( |
| −3√x2) = 0 // e−x (f. wykł jest > 0) |
| | 3√x | |
z
U{2}{3
√x −
3√x2 = 0
3
3√x(2−3x) = 0
x = 0
D: x > 0
| | 2 | |
czyli funkcja ma ekstremum w |
| , czy w x = 0 tez? |
| | 3 | |
16 mar 23:29
asdf: z lematu monotonicznosci, musi zachodzić:
sgn [ limx−>x0+ f(x) ] ≠ sgn [limx−>x0− f(x) ]
P.S moze zapis nie dokladny, ale chyba wiadomo o co chodzi
16 mar 23:37