planimetria
andzia767: Dane są wpolrzędne trzech wierzchoków równoległoboku ABCD : A(0,2) B(4,6) C(7,−3) wyznacz
wspolrzedne wierzchołka D
16 mar 22:14
krystek: AB→=DC→ równośc wektorów
16 mar 22:17
andzia767:
16 mar 22:21
Aga1.: lub wykorzystaj wzór na środek odcinka, wiedząc, że przekątne w równoległoboku przecinają się w
połowie.
16 mar 22:21
andzia767: AB → [4;4]
16 mar 22:21
krystek: ok
16 mar 22:22
andzia767: I [4,4] TO WSPOLRZ PUNKYU D?
16 mar 22:23
krystek: DC→=[7−xD,. −3−yD]
16 mar 22:23
krystek: i teraz wektory sa równe gdy ich współrzedne są równe czyli:
7−xD=4⇒xD=7−4 analogicznie yD
16 mar 22:25
andzia767: −3−yd=4 ⇒ −yd=7 yd=−7
16 mar 22:27
krystek: tak
16 mar 22:28
andzia767: koniec?
16 mar 22:30
krystek: D=(xD, yD)=(....,..)
16 mar 22:31
andzia767: ?
16 mar 22:33
krystek: wyliczyłaś yD
16 mar 22:34
krystek: D=(3,−7)
16 mar 22:35
andzia767: no −7
16 mar 22:35
andzia767: to czemu te nawiasy puste ,, D=(xD, yD)=(....,..) ''
16 mar 22:35
krystek: Miałas wstawić , ja za Ciebie wstawiłam .
16 mar 22:39
andzia767: aa o to ci chodzilo

dzieki wielkie nawet proste ale dziwne ,ze mam napisane zadanie za 5
pkt
16 mar 22:40
krystek: Poniewaz musisz zauważyć ,które wektory sa równe i poprawnie zapisać.
16 mar 22:41