po obrocie otrzymamy "ścięty" stożek o promieniu podstawy równym r=a
objętość obliczymy jako różnicę objętości całego stożka i górnej części stożka (rysunek za
chwilę)
α=60o
β=30o
ponieważ kąty przy tym samym ramieniu mają w sumie 180o, więc kąt ACD równa się β=30o
ponieważ kąty przy podstawie są równe, więc kąt DAC też równa się β=30o, stąd
γ=120o i trójkąt ACD jest równoramienny
przekątną trapezu policzymy z twierdzenia sinusów
| d | 1 | ||
= | |||
| sinγ | sinβ |
| d | 1 | ||
= | |||
| sin120o | sin60o |
| 1 | ||
|EB|= | ||
| 2 |
| 1 | ||
h2+( | )2=12 | |
| 2 |
| √3 | ||
h= | ||
| 2 |
mam nadzieję, że dobrze wyobrażam sobie tę bryłę, która powstanie cięty stożek z dziurą w
środku
objętość obliczę jednak z walca nie ze stożka, będzie prościej
V=πr2*h
| 1 | ||
x=|ED|= | ||
| 2 |
| 1+2x+1 | ||
r= | ||
| 2 |
| 3 | ||
r= | ||
| 2 |
| 3 | √3 | |||
V=π* ( | )2* | |||
| 2 | 2 |
| 9 | ||
V= | √3π [j3] | |
| 8 |
Pozdrawiam.
racja Mila, to będzie wyglądało raczej tak (ta czarna część) przekrój przez środek stożka
sory za jakość rysunku nie mam wprawy
Trójkąt FBA jest równoramienny |AF|=|AB|, podobnie trójkąty DCI i DIH
α=60o
γ=120o
β=30o
kąty ustaliłam z kątów przyległych
Objętość figury otrzymanej z obrotu równoległoboku to różnica objętości stożka o przekroju FGH
i sumy objętości stożków o przekroju DCI, DIH, FBA i BGJ, przy czym FBA i BGJ są takie same
za chwilę reszta, muszę zrobić dodatkowy rysunek
|AB|=a=2 (obliczone wyżej)
| H1 | |
=sin30o | |
| 2 |
| 1 | |
|FB|=r1 | |
| 2 |
| r1 | |
=cos30o | |
| 2 |
| 1 | ||
r2= | |DI| | |
| 2 |
| H2 | |
=sin30o | |
| b |
| 1 | ||
H2= | ||
| 2 |
| r2 | |
=cos30o | |
| b |
| √3 | ||
r2= | ||
| 2 |
| 1 | ||
V2= | πr22H2 | |
| 3 |
| 1 | ||
V2= | π | |
| 8 |
| H3 | |
=tgβ | |
| r2 |
| 3 | ||
H3= | ||
| 2 |
| 1 | ||
V3= | πr22H3 | |
| 3 |
| 3 | ||
V3= | π | |
| 8 |
| 1 | ||
V= | πr2H | |
| 3 |
| 1 | ||
objętość szukanej figury wynosi V−(V1*2+V2+V3)= 9 | π [j3] | |
| 2 |