wielomiany
Olga: Rozwiąż równania wielomianowe
b) X6−25x2=0
X2(x4−25)=0
X1=0
c) −2x4+9x3+5x3=0
X2(−2x2+9x+5x)=0
X1=0
X(−2x+9+5)=0
X2=−9
X3=−5
X(−2)=0
X4=2
16 mar 21:08
Olga: Proszę o sprawdzenie
16 mar 21:15
bezendu:
x6−25x2=0
x2(x4−25)=0
x2(x2−5)(x2+5)=0
x2(x−√5)(x+√5)(x2+5)=0
x=0 lub x=√5 lub x=−√5
b) −2x4+9x3+5x3=0
−2x4+14x3=0
−2x3(x−7)
x=0 lub x=7
16 mar 21:21
Olga: a mógłbyś rzucić okiem jeszcze na to :
Rozłóż wielomiany na czynniki
a) X2(X2−5x+6) a x2−5x+6=0 Δ= 1 x1=2 i x2= 3 wiec x2−5x+6 =(x−2)(x−3)
calosc x4−5x3+6x2=x2(x2−5x+6)=x2(x−2)(x−3)
b) (2x2−5x−3)(2x2−7x+3)
W(x)=(2x2−5x−3)(2x2−7x+3)
2x2−5x−3
delta=25+24=49
x1=5−7/4=−2/4=−1/2
x2=5+7/4=12/4=3
2x2−7x+3
delta=49−24=25
x1=7−5/4=2/4=1/2
x2=7+5/4=12/4=3
W(x)=4(x+1/2)(x−3)(x−1/2)(x−3)=(x+1/2)(x−1/2)(x−3)2
c) x*[x2(x+3)+(x+3)]= x(x+3)(x2+1)
16 mar 21:24
Olga: a w tym drugim powinno być c) −2x4+9x3+5x2=0 <− do drugiej nie do 3
X2(−2x2+9x+5x)=0
X1=0
X(−2x+9+5)=0
X2=−9
X3=−5
X(−2)=0
X4=2
16 mar 21:26
bezendu:
a) x
4−5x
3+6x
2= x
2(x−3)(x−2)
| | 1 | | 1 | |
b) (2x2−5x−3)(2x2−7x+3)=(x−3)2(x+ |
| )(x− |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
16 mar 21:32
bezendu:
−2x
4+9x
3+5x
2=0
−x
2(2x
2−9x−5)=0
16 mar 21:37
Olga: Dzięki wielkie
16 mar 21:39
bezendu:
16 mar 21:40
Olga: a mogę jeszcze prosić o jedno ?
16 mar 21:41
Olga: Wykonaj działania na wielomianach W(x) W2(x) , gdy
W(x)=5x4−2x3+3x−4
W2(x)= 4x4+7x3−4x2+5
Proszę o sprawdzenie
a) W(x) + W2(x)
(5x4−2x3+3x−4) + (4x4+7x3−4x2+5) = 9x4+5x3−4x2+3x+1 wielomian stopnia 4
b) W(x)−W2(x)
(5x4−2x3+3x−4) − (4x4+7x3−4x2+5) = 5x4−2x3+3x−4 −4x4−7x3+4x2−5 = x4−9x3+4x2+3x−5
wielomian stopnia 4
c) W(x)*W2(x)
(5x4−2x3+3x−4) * (4x4+7x3−4x2+5) =
5x16+35x12−12x8+25x4−8x12−14x6+8x6−10x3+12x5+21x4−12x3+15x−8x4−28x3+16x2−20
=5x16+27X12−12X8+38x4−6x6−34x3+12x5+15x+16x2−20
16 mar 21:41
bezendu: zapisuj wyraźnie te potęgi po lewo masz ''Kliknij po więcej przykładów"i zobacz jak zapisuje
się potęgi
16 mar 21:42
Olga: ok już poprawiam
16 mar 21:43
Olga: ok już poprawiam
16 mar 21:43
Olga: Wykonaj działania na wielomianach W(x) W2(x) , gdy
W(x)=5x4−2x3+3x−4
W2(x)= 4x4+7x3−4x2+5
Proszę o sprawdzenie
a) W(x) + W2(x)
(5x4−2x3+3x−4) + (4x4+7x3−4x2+5) = 9x4+5x3−4x2+3x+1 wielomian stopnia 4
b) W(x)−W2(x)
(5x4−2x3+3x−4) − (4x4+7x3−4x2+5) = 5x4−2x3+3x−4 −4x4−7x3+4x2−5 = x4−9x3+4x2+3x−5
wielomian stopnia 4
c) W(x)*W2(x)
(5x4−2x3+3x−4) * (4x4+7x3−4x2+5) =
5x16+35x12−12x8+25x4−8x12−14x6+8x6−10x3+12x5+21x4−12x3+15x−8x4−28x3+16x2−20
=5x16+27X12−12X8+38x4−6x6−34x3+12x5+15x+16x2−20
16 mar 21:46
bezendu:
a) 5x4−2x3+3x−4+2(4x4+7x3−4x2+5)=
5x4−2x3+3x−4+8x4+14x3−8x2+10=
13x4+12x3−8x2+3x+6
16 mar 21:46
bezendu: b) 5x4−2x3+3x−4−2(4x4+7x3−4x2+5)
5x4−2x3+3x−4−(8x4+14x3−8x2+10)
5x4−2x3+3x−4−8x4−14x3+8x2−10
−3x4−16x3+8x2+3x−14
16 mar 21:53
16 mar 21:55
Olga: = 20x
16+27x
12−20x
8+36x
4−14x
9+8x
6−50x
3−16x
2+15x−20
16 mar 22:02
bezendu: nadal źle
5x
4−2x
3+3x−4*
2(4x
4+7x
3−4x
2+5)
(5x
4−2x
3+3x−4)*(8x
4+14x
3−8x
2+10) i teraz wymnóż sobie
16 mar 22:09
Olga: dlaczego tam jest to 2?
16 mar 22:13
bezendu: dobra ja źle odczytałem bo błędnie zapisałaś u Ciebie W2(x)=4x4+7x3−4x2+5
a ja cały czas odczytywałem to jako mnożenie
(5x4−2x3+3x−4)*(4x4+7x3−4x2+5)
czyli tamte odpowiedzi moje też są źle bo ja wymnażałem razy 2 drugi wielomian
16 mar 22:16
Olga: 40x16+70x12−40x8+50x4−16x12−28x9+16x6+20x3+24x5+28x4−24x3+30x−
32x4−52x3+323x2−40= ...? dobrze mi idzie?
16 mar 22:18
Olga: wykonaj działania na wielomianach
W(x)=5x4−2x3+3x−4 wielomian 1
G(x)= 4x4+7x3−4x2+5 wielomian 2
+
−
*
16 mar 22:19
bezendu: no i tak powinnaś zapisać od początku

a) W(x)+G(x)=5x
4−2x
3+3x−4+4x
4+7x
3−4x
2+5=9x
4+5x
3−4x
2+3x+1 to miałaś dobrze
b) W(x)−G(x)=5x
4−2x
3+3x−4−4x
4−7x
3+4x
2−5=x
4−9x
3+4x
2−9 tu miałaś źle bo miałaś −5
16 mar 22:24
bezendu: przy mnożeniu potęgi dodajemy a nie mnożymy czyli musisz zacząć od początku bo masz źle
16 mar 22:26
Olga: 20x8+35x7−20x6+25x4−8x7−14x6+8x5−10x3+12x5+21x4−12x3+15x−16x4−28x3+16x2−20 =..?
dobrze
16 mar 22:39
bezendu: tak
16 mar 22:41
Olga: i teraz redukowac wyrazy podobne ?
16 mar 22:43
Olga: =20x8+27x7−34x6+20x5+30x4−50x3+16x2+15x−20... ?
16 mar 22:45
bezendu: tak
16 mar 22:58