proszę o sprawdzenie
raba: Zapisz wyrażenie określając jego znak i wykorzystując definicję wartości bezwzględnej:
a) x >0⇒|2−x|
mam to tak:
2−x
−2+x
x∊(0,2)
x∊<2,+∞)
czy dobrze?
16 mar 20:29
raba: sprawdzi ktoś czy dobrze mi wyszło?
16 mar 21:04
Krzysiek : Raba ,Znasz definicje wartosci bezwzglednej Przeciez jest tak |x|=x dla x≥0 czyli nie
zmieniasz znaku opuszczajac wartosc bezwzgledna
to dla x>0 |2−x|=2−x i tyle
A jak by bylo dla x<0 ?
Z definicji |x|=−x dla x<0 to |dla x<0 |2−x|=−(2−x)=−2+x zmieniasz znak opuszczajac wartosc
bezwzgledna
16 mar 23:39