ciągi arytmetyczne
bibi: oblicz sumę dwucyfrowych liczb naturalnych, które przy dzieleniu przez 5 dają resztę 3
16 mar 20:21
ICSP: a
1 = 3
a
n = 98
r = 5
resztę sobie już doliczysz mam nadzieję
16 mar 20:22
ICSP: ał
a1 = 13 oczywiście
reszta bez zmian xD
16 mar 20:22
bibi: nie kumam dalej
16 mar 21:05
ICSP: ale czego nie kumasz ?
że masz ciag arytmetyczny o następujących danych :
a1 = 13
an = 98
r = 5
masz obliczyć Sn − wzór jest w tablicach więc nie powinno być problemu.
16 mar 21:07
Krzysiek : NIe rozumiesz dlaczego a1=13 bo to pierwsza liczba dwucyfrowa ktora przy dzieleniu przez 5
daje reszte 3 bo 13:5= 2i reszty 3 bo 2*5+3=13
Nastepna liczba ktora przy dzieleniu przez 5 daje reszte 3 to 18 bo 18:5=3 i reszty 3 bo
3*5+3=18
Jaka jest roznica pomiedzy 18 −13=5 to r=5 .
Wiec nastepna liczba 2 cyfrowa ktora przy dzieleniu dz reszte 3 to 23 , nastepna 28 i tak co 5
.
NO a jak bedzie ostania liczba dwucyfrowa ktora przy dzieleniu przez 5 da reszte 3 . Oczywiscie
98
bo 98:5=19 i reszty 3
Teraz wypisz sobie te liczby i policz ile ich jest wiec bedziesz mial a1=13 an=98 r=5
n policzysz ile . Wstaw teraz do wzoru na sume te dane i wylicz
16 mar 23:51