równoboczny trojkat
Klepac333: Jeden z boków trójkąta równobocznego jest zawarty w osi OX, a jeden z wierzchołków to punkt
O=(0, 0). Napisz równania prostych zawierających boki trójkąta oraz znajdź współrzędne
wierzchołków, jeśli wiesz, że długość boku jest równa 6.
16 mar 20:20
dero2005:

w trójkącie równobocznym kąt = 60
o
a = tg60
o =
√3
y = a(x − 0) + 0 =
√3x
a = tg120
o = −
√3
y = −
√3(x − 6) + 0 = −
√3x + 6
√3
√3x = −
√3x + 6
√3
2
√3x = 6
√3
x = 3
y = 3
√3
C(3, 3
√3)
A(0,0)
B(6, 0)
można jeszcze liczyć po stronie lewej osi OX i pod osią OY
16 mar 20:49