Tożsamość jedna do udowodnienia
agu77718: Udowodnij tożsamość: ctg α − tg αsin α + cos α = 1sin α − 1cos α
16 mar 20:16
agu77718: Proszę pomóżcie, zrobiłam tyle zadań na to i wszystkie potrafiłam oprócz tego.
16 mar 20:21
ICSP: Zapisz ułamki za pomocą dużej literki U to zerknę
16 mar 20:24
agu77718: | ctg α − tg α | | 1 | | 1 | |
| = |
| − |
| |
| sin α + cos α | | sin α | | cos α | |
Będę bardzo wdzięczna za pomoc.
16 mar 20:28
Skipper:
| | cosα−sinα | |
| = |
| |
| sinα+cosα | | sinαcosα | |
cos
2α−sin
2α rozłóż na (cosα+sinα)(cosα−sinα) .. i wszystko jasne −
16 mar 20:36
ICSP: Założenia wypiszesz sobie sama

Zaczynam od strony L jak zwykle (zamiast α będę pisał x)
| | ctgx − tgx | | | |
L = |
| = |
| = |
| | sinx + cosx | | sinx + cosx | |
| (cosx − sinx)(cosx + sinx) | | cosx − sinx | |
| = |
| = |
| (cosx + sinx)*sinxcosx | | sinxcosx | |
| | cosx | | sinx | | 1 | | 1 | |
= |
| − |
| = |
| − |
| = P |
| | sinxcosx | | cosxsinx | | sinx | | cosx | |
c.n.w.
16 mar 20:40
agu77718: Skipper − jesteś wielki − dziękuję bardzo

Po prostu nie wpadłam na to przez ten cały czas, żeby skorzystać ze wzoru skróconego
mnożenia...
16 mar 20:43
agu77718: ICSP − także jesteś wielki i także OGROMNIE Ci dziękuję

uratowaliście mi życie
16 mar 20:43