ciag arytmetyczny
ola: drugi wyraz ciagu arytmetycznego jest rowny 4 a szosty wyraz jest rowny −8. pierwszy wyraz tego
ciagu jest rowny
16 mar 20:06
Mila: an −ciąg arytmetyczny
a2=4
a6=−8
Szukane − a1
a6=a1+5r
a2=a1+r
a1+5r=−8
a1+r=4 odejmuję stronami
5r−r=−8−4
4r=−12
r=−3
a1+(−3)=4
a1=7
II sposób
a6=a2+4r
−8=4+4r
4r=−12
r=−3
a1=a2−r
a1=4−(−3)=7
16 mar 23:55
Bogdan:
| | an − ak | |
III sposób (podobny do II, korzystam z zależności: r = |
| ): |
| | n − k | |
| | −8 − 4 | |
a2 = 4, a6 = −8, r = |
| = −3, a1 = a2 − r = 4 + 3 = 7 |
| | 6 − 2 | |
17 mar 00:08