parametr
Tereska655: dla jakich wartości parametru m proste l:y=3x+1, k:y=−2x+11, n:y=2x+3m2−6 przecinają się w
jednym punkcie. Sprawdź czy ten punkt należy do połpłaszczyzny określonej nierównościa
2x+3y−5≥0
16 mar 19:37
Dominik: 1) nalezy rozwiazac rownanie 3x + 1 = −2x + 11, by wyznaczyc wspolrzedna x punktu przeciecia
2) wyliczony x podstawic do rownania prostej l lub k, by otrzymac wspolrzedna y punktu
przeciecia
3) do rownania prostej n podstawic za x oraz y wyliczone wartosci; rozwiazac rownanie
kwadratowe ze zmienna m
4) by sprawdzic, czy ten punkt nalezy do tej poplaszczyzny nalezy podstawic wyliczone x i y do
nierownosci i sprawdzic, czy jest to prawda.
16 mar 19:42