Analityczna
Tereska655: Napisz równanie prostej, w której zawiera się wysokość trójkąta ABC poprowadzona z wierzchołka
B oraz równanie symetralnej boku AC, jeśli A=(−3,5) B=(7,0) C=(1,−5).
16 mar 19:32
dero2005:

liczę współczynnik a prostej AC
| | yA−yC | | 5+5 | | 10 | | 10 | |
aAC = |
| = |
| = |
| = − |
| |
| | xA−xC | | −3−1 | | −4 | | 4 | |
licze prostą przchodzącą przez punkt B i prostopadłą do prostej AC
− liczę współczynnik kierunkowy
a
1*a = −1
− licze prostą
| | 4 | | 28 | |
y = a1(x − xB) + yB = 410(x − 7) + 0 = |
| x − |
| |
| | 10 | | 10 | |
16 mar 19:44
dero2005:
liczę punkt D
| | xA+xC | | yA+yC | |
S = ( |
| ) , ( |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
S = (
−3+12) , (
5−52)
S= (−1 , 0)
− liczę współczynnik kierunkowy(warunek prostopadlości do prostej AC)
a
2*a = −1
licze prosta symetralną (przechodzącą przez punkt D i prostopadły do AC)
| | 4 | | 4 | | 4 | |
y2 = a2(x − xD) + yD = |
| (x +1) +0 = |
| x + |
| |
| | 10 | | 10 | | 10 | |
16 mar 19:52