wykresy na podstawie równania prostej
inka: BARDZO PROSZE O POMOC

Na podstawie funkcji popytu i podaży QD(P)= 40 − P i
QS(P)=10+P sporządź wykres
nie wiem jak na podstawie tych funkcji określić punkty przecięcia wykresu z osią x i y
( zadanie z mikroekonomii)
16 mar 19:14
Basiek:

Punkt równowagi rynkowej to punkt przecięcia się prostych wyrażających wielkość podaży i
popytu.... QD(P)=QS(P). Wyliczając z tego P=.... , podstawiamy do dowolnego z równań
wyliczając wielkość zapotrzebowania (lub podaży) i pkt. równowagi/przecięcia E(P,Q).
Oczywiście wykres ma sens tylko dla p≥0 i q≥0.
Jeśli chodzi o punkty przecięcia z osiami p, q, to...
Przecięcie z osią p: (widać, że istnieje tylko dla funkcji popytu): 40−p=0 => p=.... i
A(p,0)
Przecięcie z osią q: (widać, ze tylko dla f. podaży): p=0 i QS(0)=10+0 => q=10 B(0,10)
Dolicz sobie tam, gdzie mi się hm... no, gdzie nie doliczyłam.

Pozdrawiam.
16 mar 19:51
Basiek: Chociaż faktem jest, że raczej się nie dorysowuje wykresów do końca osi..., bo kto rozdaje swój
towar za darmo? A czy jest ktoś, kto zakup za 40j zerową liczbę czegoś? Szaleniec... .
Zakładamy, że podmioty w gospodarce zachowują się racjonalnie, więc.... Osi
nie należy
przecinać wykresami!
To tak btw.
16 mar 19:57
inka: dziękuje
16 mar 20:52