| 6 | ||
Funkcja f określona jest wzorem f(x)= | . Znajdź dwa argumenty różniące się o 1 takie, że | |
| x |
| 6 | 6 | ||
= | + 8 | ||
| x1 | x2 |
| 6 | 6 + 8x2 | ||
= | |||
| x1 | x2 |
| 6 | 6 + 8(x1 + 1) | ||
= | |||
| x1 | x1 + 1 |
| 6 | 6 | ||
= | + 8 | ||
| x | x + 1 |
| 3 | 1 | |||
otrzymujemy z tego x = − | v x = | |||
| 2 | 2 |
| 3 | 3 | |||
f(− | ) = f(− | + 1) + 8 | ||
| 2 | 2 |
| 3 | 1 | |||
argumenty to − | oraz − | |||
| 2 | 2 |
| 1 | 1 | |||
f( | ) = f( | + 1) + 8 | ||
| 2 | 2 |
| 1 | 3 | ||
oraz | |||
| 2 | 2 |