.
asdf: Ekstrema funkcji
Wykazać na podstawie definicji, że f(x) ma ekstremum lokalne makymalne w punkcie x0 = 0
f(x) = 3 − 6x4
Definicja (tak po mojemu):
Jest sobie ekstremum lokalne maksymalne w punkcie x0, jeżeli sąsiadujące z nim punkty mają
mniejszą wartość f(x) niż funkcja w f(x0):
f(x) < f(x0); gdzie x ∊ S(x0;r)
czyli wystarczy pokazać takie coś?:
f(x) = 3 − 6x4
f(x0) = f(0) = 3
f(x) < f(x0)
3 − 6x4 < 3
−6x4 < 0
Równość udowodniona, tyle?
16 mar 18:49
asdf: ?
16 mar 19:16
asdf: ?
16 mar 20:18
PW: Żeby nie wyglądało na to, że korzystasz z tezy, napisać to tak:
Dla każdej x≠0 jest
−6x4<0,
więc
f(x)= 3−6x4 < 3 = f(0),
co oznacza, że w punkcie x0=0 funkcja f osiąga maksimum (i to nawet globalne).
16 mar 21:20
asdf: Dla każdego x ≠ 0, poniewaz z definicji chodzi tu o sąsiedztwo, a nie otoczenie tak?
16 mar 21:29
PW: No tak, f(x0) znamy (musi istnieć), czyli pokazujemy nierówność dla x z sąsiedztwa.
16 mar 21:47
asdf: ok dzieki
16 mar 22:03