procent skladany - kapital
Vinga: Do banku wpłacono 2000zł na 2 lata przy rocznej stopie procentowej 6%. Ile będzie wynosił
kapitał po upływie tego okresu, jeżeli odsetki są kapitalizowane: a) co pół roku, B) co
kwartał c) co miesiac?
16 mar 18:48
dero2005:
V = Vo(1+rm)m*n
gdzie
V − kapitał po czasie
Vo − kapitał wpłacony
r − stopa procentowa
m − ilość kapitalizacji w roku
n − ilość lat
a)
Vo = 2000
r = 0,06
m = 2
n = 2
V = 2000(1+0,062)2*2 = 2000(1,03)4 = 2000*1,12550881 = 2251,017
b)
Vo = 2000
r = 0,06
m = 4
n = 2
V = 2000(1 +0,064)4*2 = 2000(1,015)8 = 2000*1,12649 = 2252,985
c)
Vo = 2000
r = 0,06
m = 12
n = 2
zrób sam(a)
16 mar 19:08
Beti:
K
p = 2000 zł
n = 2 lata
r = 6% = 0,06
a) m = 2 (będą dwie kapitalizacje odsetek w ciągu roku)
| | r | |
mamy wzór: K = Kp(1 + |
| )n*m |
| | m | |
podstawiamy:
| | 0,06 | |
K = 2000(1 + |
| )2*2 = 2000(1 + 0,03)4 = 2000*1,034 = ... |
| | 2 | |
b) m = 4
c) m = 12
16 mar 19:10