ktoś pomoże?
raba: Uzupełnij − ostrosłup:
A)
V=5
Pp=12
H=?
B)
V=?
Pp=12
H=7
C)
V=5
Pp=?
H=13
D)
V=
√2
Pp=?
H=3/2
i mi wyszło tak:
A)
H=20
B)
V=28
C)
Pp=15/13
a w D nie wiem
proszę o sprawdzenie i rozwiązanie wraz ze wzorami
16 mar 18:32
dero2005:
napisz jaki ostrosłup , o jakiej podstawie?
16 mar 18:44
raba: treść zadania jest taka:
Uzupełnij − dotyczy ostrosłupa o objętości V,wysokości H i polu podstawy Pp.
no i podane te dane co napisałam
nic więcej nie ma
16 mar 18:47
Janek191:
A)
V = 5
P
p = 12
H = ?
Mamy
3 V = P
p * H
| | 3 V | | 3 *5 | | 15 | | 5 | |
H = |
| = |
| = |
| = |
| = 1,25 |
| | Pp | | 12 | | 12 | | 4 | |
============================
16 mar 18:48
16 mar 18:49
16 mar 18:50
16 mar 18:51
16 mar 18:51
raba: już mam dylemat.
A janek źle zrobił?
16 mar 18:53
dero2005:
D}
3P
p = 6
√2
P
p = 2
√2
16 mar 18:55
16 mar 18:55
raba: ale w C miałeś obliczyć pp a nie h
16 mar 18:56
16 mar 18:59
raba: ok dzięki
16 mar 19:03