Mila:

Wyjaśniam dowód z linka.
Powtórz działania na zbiorach.
A∩B część wspólna (iloczyn zbiorów)
A\B − różnica zbioru A i B
B\A −różnica zbioru B i A
Te trzy zbiory są rozłączne, zatem
(1) P(AUB)=P(A\B)+P(A∩B)+P(B\A)
W zadaniu masz dane P(A∩B')=0,7
ale A∩B'=A\B patrz na ilustrację,(część wspólna zbioru A i dopełnienia zbioru B)
Szukasz: P(A'∩B)
A'∩B=B\A (część wspólna zbioru B i dopełnienia zbioru )
Korzystamy z (1) i własności, że P(AUB)≤1
P(A\B)+P(A∩B)+P(B\A)=0,7+P(A∩B)+x⇔
0,7+P(A∩B)+x≤1
x+P(A∩B)≤1−0,7
x+P(A∩B)≤0,3 a ponieważ P(A∩B)≥0 to
x≤0,3.
cnw