matematykaszkolna.pl
fizyka.. Liliana: Moi drodzy ja z problemem fizycznym ~! jako że fizyka to siostra matematyki, na na 100 procent na tym forum są ludzie wszechstronnie uzdolnieni. Blagam o pomoc ~! nie wiem jak sie stosuje regułę lewej dłoni, co znaczy kropka co krzyzyk , co kropka w kółeczku a co wiele kropek .... po prostu dnooo. prosze, jesli kto umie, prosze o wytłumaczenie ....
16 mar 18:22
Liliana: prosze o pomoc
16 mar 19:12
Rodney: Co do reguly lewej dloni to probowalas wygooglac? Bo mysle, ze powinny byc odpowiednie materialy z rysunkami emotka Kropka w koleczku oznacza kierunek ku gorze, a krzyzyk kierunek w dol. Nam to fizyk tlumaczyl tak, ze jak strzala leci w nasza strone to widzimy czubek grota, a jak leci od nas to widzimy lotki Inaczej mowiac kropka w koleczku oznacza, ze jakas sila czy cos innego biegnie/porusza sie w naszym kierunku, "wychodzi" z kartki A krzyzyk oznacza, ze to cos porusza sie w dol, "wchodzi" w kartke Rozumiesz? emotka Jesli z ta regula lewej dloni internet nie pomoze to moze tez wytlumacze emotka
16 mar 19:37
Liliana: rysunekdzieki dzieki już troche obczajam jeszze mam takie zadanie . Narysuj wektor saiły elektodynamicznej działającej na przewodnik prostoliniowy z prądem o natezeniu I i oto rysunek powyżej. nie wiem czy to róznica kiedy jest jedna kropka a kiedy kilka . jak mam ustawić dłoń , aby sie udało.
16 mar 20:01
Liliana: Roodney, jesli jesteś jeszcze, pomóz
16 mar 20:22
Alex: Cztery palce lewej dłoni zwrócone w lewo (wskazują kierunek prądu), paznokciami do ciebie (bo linie wnikają w wewnętrzną część dłoni czyli wychodzą z ekranu), odchylony kciuk (w tej sytuacji do góry) wskaże kierunek i zwrot siły.
16 mar 20:32
Liliana: dzięki Alex, jesteś jeszcze mogę zadac Ci jeszcze jedno pytanie ?
16 mar 20:52
Liliana: Czyli jak mamy reke ułożoną wewnętrzną stroną do nas to wówczas jest X
16 mar 21:00
Liliana: rysunek
16 mar 21:04
Alex: To nie zależy do ułożenia dłoni.
16 mar 21:04
Liliana: Ja to trudnie zrobiłam tak, że moje reke ułożyłampalcami w dol paznokciami do siebie wtedy wyszło mi ze kciuk jest w lewa strone, ale wektor rysuje w prawo
16 mar 21:07
Liliana: bo to przecież ma być w stosunku do kartki
16 mar 21:07
Alex: Wektor siły w lewo rysujesz.
16 mar 21:09
Liliana: czyli w tym trugim przpadku ma być w lewo ? na 100 ?
16 mar 21:10
Alex: Na 100%.
16 mar 21:12
Liliana: Alex a powiedz mi jeszcze co to za różnica kiedy jest dużo tych :kropek a jedna strzałka a kiedy jest jedna kropa i kilka strzałek ?
16 mar 21:12
16 mar 21:14
16 mar 21:15
Alex: Tak dla całkowitej pewności: czy na ostatnim rysunku kółko z kropką oznacza linie pola czyprzewód z prądem?
16 mar 21:16
Liliana: I
16 mar 21:19
Liliana: bo za bardzo narysowałam na boku/// powinno byc tak na srodku bardziej
16 mar 21:21
Alex: Ja rozumiem te dwa rysunki w ten sposób, że na pierwszym linie pola wychodzą z ekranu w nasza stronę, a prąd w przewodzie płynie w prawo. natomiast na drugim linei pola są zwrócone w prawo a prąd płynie w nasza stronę.
16 mar 21:26
Liliana: tylke ze ja na tym pierwym rysunku to narysowałam rot strzałki na końcu a powinien być taki w srodku
16 mar 21:31
Alex: To jest sprawa drugorzędna. Ważniejsza jest odpowiedź na moje poprzednie pytanie.
16 mar 21:34
Liliana: czyli jak mam ten drugi rysunek przeanalizwać według reguły lewej dłoni ?
16 mar 21:35
Liliana: Miałam do tego pytanie : wyznacz zwrot siły działającej na przewodnik w podanych przykłACAH
16 mar 21:36
Alex: Chodzi o to czy na drugim rysunku kropka w kółku symbolizuje przewód przez który płynie prąd, a strzałki linie pola magnetycznego.
16 mar 21:38
Liliana: rysunekwyznacz zwrot siły działającej na przewodnik w podanym przykładzie
16 mar 21:41
Liliana: b oczywiście z wektorem. tyle takie zadanie
16 mar 21:42
Alex: Do góry
16 mar 21:43
Alex: W takim razie w poście z 21:04 siła skierowana w prawo, z 21:14 w dól.
16 mar 21:45
Liliana: Alex prosze na tym przykładzie jak mam rekę ustawić, wiem jestem strasznie tepaemotka
16 mar 21:46
Liliana: Jejku jak ja tego nie rozumiem czemu czasem jest jedno kółko czemu kilka strzałek .....
16 mar 21:48
Alex: Lewa dłoń skierowana palcami od ekranu (wskazuje kierunek i zwrot prądu), paznokcie w prawo (bo linie pola magnetycznego muszą wnikać w wewnętrzną część dłoni), a kciuk będzie odchylony do góry (tak jak siła).
16 mar 21:52
Alex: Masz pole magnetyczne (przedstawione najczęściej za pomocą wielu linii), a w nim umieszczony przewód (jeden) przez który płynie prąd. Jedno kółko lub jedna strzałka oznacza więc najpewniej przewód przez który płynie prąd, wiele kółek lub wiele strzałek oznacza linie pola magnetycznego.
16 mar 21:56
Liliana: rysunekok, a mogłybys jeszcze przeanazliwaćc mi ten rysunek
16 mar 21:57
Liliana: Na prawdę , ratujesz mi życie nigdzie, dosłownie nigdzie nie mogłam tego znaleść
16 mar 21:59
Liliana: albo ja spróbuje czy zrozumiałam reka ma być palcami w strone monitora paznokciami do góry bo linie pola muszą wnikać w wewnętrzą stronę Dlatego zwort będzie w prawo ... ?
16 mar 22:01
Alex: Przewód prostopadły do płaszczyzny ekranu, prąd w tym przewodzie płynie od naszej strony (cztery palce lewej dłoni). Aby linie pola magnetycznego wnikały do wnętrza dłoni to paznokcie muszą być skierowane do góry. Kciuk (siła) odchylony w prawo.
16 mar 22:04
Alex: OK
16 mar 22:04
Liliana: dzięki dzięki . emotka kurcze, jeszcze bym chciała żebyś mi wytłumaczył na czym polega odchlenie czastki naadowanej albo zwrot linii w zwojnicy ale pewnie już Ci nie nie chce i sie nie dziwie, bo ja Cie sttrasznie wymeczyłam tymi pytaniami. Bardzo.. bardzo Ci dziękuję !
16 mar 22:07
Alex: Proszę bardzo.
16 mar 22:11
Liliana: A czy istnieje możliwość abyś mi jeszcze np. jutro pomógł w cruchu cząsteczek w polu magntycznym?
16 mar 22:13
Alex: A konkretnie?
16 mar 22:14
Liliana: rysunekbo mam takie zadanie : Jak odchyli się cząsteczka naładowana wpadająca z szybkością w pole magnetyczne ( w górę w dół za kartke , itd.
16 mar 22:19
Liliana: Oczywiście luknij na to teraz, jak masz jeszcze siłę emotka
16 mar 22:23
Alex: Analogicznie do wcześniejszych przykładów. Siła działająca na proton będzie miała takim sam zwrot jak w przypadku przewodu z prądem. Natomiast siła działająca na elektron będzie miała zwrot przeciwny (niż siła działająca na proton).
16 mar 22:30
Liliana: dzieki wielkie, !
16 mar 22:37