.
Ania: jak to rozwiazać
14+3n−3
420= −−−−−−−−−−−−− * n
2
16 mar 18:02
Beti:
840 = (11+3n)n
3n
2 + 11n − 840 = 0
Δ = ...
16 mar 18:06
Ania: nie wiem.. ;l/
16 mar 18:15
Hans: skoro nie miałaś Δ to nie możesz rozwiązać tego zadania
16 mar 18:17
Beti: Nie ma opcji, że nie było w szkole delty (Δ). W programie najpierw jest funkcja kwadratowa, a
dopiero potem ciągi (bo to równanie wygląda jak suma ciagu arytmetycznego).
Po prostu przypomnij sobie jak się rozwiązuje równania kwadratowe.
16 mar 18:22
Ania: tak Beti, to suma ciągu arytmetycznego. jednak kompletnie mi to nie wychodzi pierwiastek z
delty wyszłedł mi 101 .. dobrze?
16 mar 18:23
Krzysiek : dobrze
16 mar 20:01