ciąg geometryczny
ania: Ze związku między sąsiednimi wyrazami ciągu geometrycznego wyznacz x tak, by elementy w podanej
kolejności tworzyły ciąg geometryczny.
a) 2x−1,4,8
b)3,4,2−3x
c)x−1,x,x+2
d)x+2,2x−1,4x−6
mi tak wyszło:
a)x= −32
b)x= −109
d)6364
Proszę sprawdź
16 mar 17:46
Beti:
| | 3 | |
a) x = |
| (wartość dodatnia) |
| | 2 | |
b) OK
16 mar 18:04
ania: a dlaczego? czy możesz mi napisać gdzie błąd zrobiłam?
16 mar 18:06
Beti:
a) 4
2 = 8(2x−1)
16 = 16x − 8
16x = 24 /:16
d) (2x−1)
2 = (x+2)(4x−6)
4x
2 − 4x + 1 = 4x
2 − 6x + 8x − 12
−6x = −13 /:(−6)
16 mar 18:09
ania: a jak przenosisz to nie zmieniasz znaków?
16 mar 18:12
Beti: oczywiście, że zmieniam
pewnie chodzi Ci o trzecią linijkę przykł. a) ? To skrótowy zapis. Możesz po kolei zapisać tak:
24 = 16x
16x = 24 −−> jeśli całą lewą stronę zamieniam z całą prawą, to znaków nie zmieniam
16 mar 18:16
ania: aha dziękuję
16 mar 18:19
ania: a jak będzie z c)?
16 mar 18:20
ania: mi wyszło −x=−2
Dobrze?
16 mar 18:29