matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
plis
zuza:
Masz dany ciąg geometryczny 2,6,18. oblicz S10
16 mar 17:44
Beti:
n = 10
6
q =
= 3
2
1−q
10
1−3
10
S
10
= a
1
*
= 2*
=
1−q
1−3
= −(1−3
10
) = 3
10
− 1 = 59049 − 1 = 59048
16 mar 17:54