oblicz
mika: zapisz sumę kwadratów oraz iloraz sinusa i cosinusa tego samego kąta α gdy:
a) α=300
b) α =450
c) α=600
d) α =770
proszę o rozwiązanie, chociaż jednego przykładu gdyż nie wiem jak to zrobić
16 mar 17:25
Dominik: suma kwadratow w obu przypadkach wynosi 1, bo sin2α + cos2α = 1 (jedynka trygonometryczna)
a) sin300o * cos300o = −cos60o * sin60o = ...
16 mar 18:22
Krzysiek : Przeciez przedtem dalem CI link do tego
https://matematykaszkolna.pl/strona/430.html jeszce potrzebne jest to Popatrz dobrze na te
wzory jak mozna zapisac np sin 300 ano tak sin300= sin(270+30)=−cos30
cos300=cos(270+30)=sin30 teraz suma kwadratow to wiadomo wynosi 1 Tu ma byc iloraz a nie
| | sin300 | | −cos30 | |
iloczyn (maly chochlik sie wkradl Dominikowi ) wiec |
| = |
| =zobacz |
| | cos300 | | sin30 | |
sobie do tabelki ile wynosi cos30 i zmien znak na − a takze ile to jest sin30 i podziel
) teraz np b) sin450 = sin(k*360+α) =sin(1*360+90)=sin90 = zobacz na wykresie lub w tabelce
to samo teraz z cosinusem dzialaj dalej
16 mar 20:20