Jaka jest wysokość podstawy ostrosłupa ?
Olie: 3. W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym krawędź boczna jest nachylona do płaszczyzny podstawy
pod katem 45 stopni, a wysokość bryły jest równa 4cm. Jaka jest wysokość podstawy ostrosłupa ?
16 mar 17:25
Olie: bardzo prosze o całe rozwiązanie zadania
16 mar 17:34
Beti:

α = 45
o
H = 4
h = ?
x = 4
h = 6
16 mar 17:35
mina: W podstawie tego ostrosłupa masz trójkąt równoboczny. Wzór na jego wysokość to: h=a√32.
zauważasz ze masz trójkąt gdzie masz podany kąt (45) i długość jednego z boków (H=4cm) liczysz
sobie tgalfa=4/x z tym ze x to twoje 2/3h. i potem z proporcji wyliczasz ile ma cała wysokosc
trójkąta równobocznego czyli h. Mi wyszło 6.
16 mar 17:40