wielomiany
rafał: Rozłóż wielomian w na czynniki:
a. x2+6x+9
b. x2/4+x+1
c. x4+2x2+1
d.9−12x2+4x4
Proszę o pomoc
16 mar 17:24
mina: a) delta wychodzi 0. więc jest tylko jedno msc zerowe. x= −3 czyli po rozkładzie wielomian
wygląda tak: (x+3)2 ewentualnie jak jesteś mądry to powinieneś zauwazyć ze jest to wzór
skróconego mnożenia.
16 mar 17:53
pigor: ... a więc uważnie przyglądaj się i ...

kojarz
ze wzorem skróconego mnożenia
a2+2ab+b2=(a+b)2
np. tak :
a) x
2+6x+9 = x
2+2*3x+3
2 =
(x+3)2 ,
b)
14x
2+x+1 =
14(x
2+4x+4) =
14(x
2+2*2x+2
2) =
14(x+2)2 ,
c) x
4+2x
2+1 = (x
2)
2+2*1x
2+1
2 =
(x2+1)2 ;
d) 9−12x
2+4x
4 = 3
2−2*3*2x
2+(2x)
2 =
(3−2x2)2 i koniec . ...
16 mar 18:11