Krzysiek : Aniu >TY dziekujesz (i bardzo dobrze) ale czy TY to rozumiesz skad sie to wzielo Pigor
rozwiazal CI to bez liczenia delty metoda wyciagania wspolnego czynnika przed nawias . Jesli
dobrze to zrozumiesz to przyda sie do wielomianow Natomiast Hans napisal CI to rownanie w
postaci iloczynowej Posatc ogolna rownania kwadratowego jest taka ax
2+bx+c=0 Natomiast
iloczynowa to a(x−x
1)(x−x
2)=0 Teraz zeby przejsc z ogolnej na ioczynowa to trzeba wyznaczyc
pierwiastki rownania z postaci ogolnej Jesli masz x
2−5x+6=0 To Δ= b
2−4a*c
Δ=(−5)
2−4*1*6=25−24=1 wiec
√Δ=
√1=1 teraz liczymy miejsca zerowe (pierwiastki ) x
1=
| | −b−√Δ | | −(−5)−1 | | 5−1 | | −b+√Δ | | −(−5)+1 | | 6 | |
|
| = |
| = |
| =2 Teraz x2= |
| = |
| = |
| =3 |
| | 2a | | 2 | | 2 | | 2a | | 2 | | 2 | |
Wiec mamy x
1=2 i x
2=3
Teraz zapiszemy to rownanie x
2−5x+6=0 w postaci iloczynowej tutaj a=1 bo przed x
2 stoi 1
(bo 1*x
2=x
2) a postac iloczynowa jest taka a(x−x
1)(x−x
2) to mozemy zapisac ze x
2−5x+6=
(x−2)(x−3)