trygonometria
Ola : | | 1+√3 | |
podaj miarę kata rozwartego α jeśli wiadomo że tgα= − |
| |
| | 3+√3 | |
16 mar 16:30
ICSP: ja bym zaczął od usunięcia niewymierności z mianownika.
16 mar 16:32
Beti: | | 1+√3 | | 3−√3 | | 3−√3+3√3−3 | | 2√3 | |
tgα = − |
| * |
| = − |
| = − |
| = |
| | 3+√3 | | 3−√3 | | 9−3 | | 6 | |
czyli α = 180
o − 30
o = 150
o lub α = 360
o − 30
o = 330
o
16 mar 16:35
Ola : faktycznie
16 mar 16:36
ICSP: to 330
o jest kątem rozwartym


Samo 150
16 mar 16:37
Beti: fakt, rozpędziłam się
16 mar 16:55