jak zrobić?
thj: 7 ( x+ 1x ) − 2 ( x2 + 1x2 )
16 mar 16:20
thj: =9
16 mar 16:20
ICSP: | | 1 | | 1 | |
x2 + |
| = (x + |
| )2 − 2 |
| | x2 | | x | |
| | 1 | |
Poradzisz sobie dalej ? (ewentualnie możesz później podstawić t = x + |
| , t ∊ (−∞;−2> |
| | x | |
suma <2 ; +
∞)
16 mar 16:27
thj: niezbyt
16 mar 16:30
ICSP: czemu

Podstawić tego co podałem do wyjściowego równania nie umiesz, czy po prostu Ci się nie chce ?
16 mar 16:32
pigor: ... np. tak:?
x≠0 , to dane równanie jest równoważne
kolejno :
... ⇔ 7(x+
1x−2(x
2+2x*
1x+x
−2−2)=9 ⇔ 7(x+
1x)−2(x+
1x)
2+4=9 ⇔
⇔ 2(x+
1x)
2−7(x+
1x)+5=0 i Δ=49−40=9 i
√Δ=3 ⇒
⇒ x+
1x=
14(7±3) ⇔ x+
1x= 1 /*x lub x+
1x=
104 /*4x ⇔
⇔ x
2−x+1=0 i
x∊∅ lub
4x2−10x+4=0 ⇒ 2x
2−5x+2=0 i
√Δ=3 ⇒
⇒ x=
14(5±3) ⇔
x= 12 lub
x= 2 ⇔
x∊{12, 2} . ...
16 mar 16:36
thj: aaaaa.. ok, juz wiem ! dziekuje
16 mar 16:36