ciagi
Ania: jak udowodnić twierdzenie, że wyraz środkowy jest średnią arytmetyczną wyrazów w ciągu
arytmetycznym ?
16 mar 16:12
Beti:
z def.:
x,y,z − kolejne wyrazy c. arytm., więc:
y − x = r i z − y = r
czyli:
y − x = z − y
2y = x + z /:2
cbdu
16 mar 16:18
ICSP: an − ciag arytmetyczny. Tak więc mu w nim zachodzić :
an−1 = an − r oraz
an+1 = an + r Dodając te dwa równania stronami dostajesz teze. c.k.d.
16 mar 16:19
PW: To za łatwe.
Pewnie nie idzie o trzy kolejne, ale o twierdzenie, że w dowolnym ciągu arytmetycznym o
nieparzystej liczbie wyrazów środkowy wyraz jest średnią arytmetyczną skrajnych (albo
wszystkich)...
16 mar 18:38
Bogdan:
Np. tak:
Jeśli mowa o środkowym wyrazie ciągu (a
n), to znaczy, że n jest liczbą nieparzystą,
środkowy wyraz to a
(n−1)/2 = a
s
| | 1 | | 1 | | 1 | |
Sn = |
| n(a1 + an) = |
| n(a2 + an−1) = |
| n(a3 + an−2) = ... |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
... = |
| n(ak + an−k+1) = |
| n*2as ⇒ Sn = n*as |
| | 2 | | 2 | |
Obliczamy średnią z (n−1) liczb, bez środkowej liczby a
s.
| Sn − as | | n*as − as | | as(n − 1) | |
| = |
| = |
| = as |
| n − 1 | | n − 1 | | n − 1 | |
16 mar 19:18