| √3−1 | π | π | ||||
f(x)=sin|x|+cosx+ | |x| w przedziałe [− | , | ] | |||
| 2 | 2 | 2 |
| π | ||
Zatem wystarczy że rozważymy przedział x∊[0, | ]. W tym przedziale mamy: | |
| 2 |
| √3−1 | ||
f(x) = sinx + cosx + | x | |
| 2 |
| √3−1 | ||
f'(x) = cosx − sinx + | ||
| 2 |
| √3−1 | π | π | ||||
sinx − cosx = | = cos | − sin | ||||
| 2 | 6 | 6 |
| π | π | π | ||||
√2sin(x− | ) = √2sin( | − | ) | |||
| 4 | 4 | 6 |
| π | π | π | π | π | π | |||||||
x− | = | − | + 2kπ lub x− | = − | + | + 2kπ | ||||||
| 4 | 4 | 6 | 4 | 4 | 6 |
| π | π | |||
x = | + 2kπ x = | + 2kπ | ||
| 3 | 6 |
| π | ||
Wybieramy te z przedziału x∊[0, | ]. Dodatkowymi kandydatami na ekstremum są krańce | |
| 2 |
| π | π | π | ||||
K = { 0, | , | , | } | |||
| 6 | 3 | 2 |
| π | √3+1 | π | √3−1 | ||||
f( | ) = | + | ≈ 1.557 | ||||
| 6 | 2 | 6 | 2 |
| π | √3+1 | π | √3−1 | ||||
f( | ) = | + | ≈ 1.749 | ||||
| 3 | 2 | 3 | 2 |
| π | π | √3−1 | |||
f( | ) = 1 + | ≈ 1.574 | |||
| 2 | 2 | 2 |
| π | ||
Funkcja f w przedziale [0, | ] osiąga wartości: | |
| 2 |
| π | ||
maksymalną dla x = | ||
| 3 |
| π | π | π | ||||
A zatem w przedziale [− | , | ] mamy także maksimum dla x = − | (parzystość | |||
| 2 | 2 | 3 |