matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pytanie krótkie
braa:
1
mogę jakoś wyznaczyć kąt, wiedząc, że cosα=−
....
3
16 mar 16:03
Beti:
tak − graficznie:
x
z def. cosα =
, więc: x = −1, r = 3
r
rysujesz okrąg o prom. r = 3 oraz prostą x = −1. Następnie prowadzisz półproste przez pkty, w których prosta x = −1 przecięła okrąg. Dostajesz dwa kąty.
16 mar 16:39