rownanie trygonometryczne
lol: Rozwiąż rownanie:
| | cos(2x) | |
sin(x) + cos(x) = |
| |
| | sin(2x) − 1 | |
sprowadziłem to do postaci:
[sin(x) + cos(x)][sin(2x) − cos(x) + sin(x) − 1] = 0
jak znaleźć rozwiązanie rownania: sin(2x) − cos(x) + sin(x) − 1 ?
16 mar 15:56
lol: a może ma ktoś inny pomysł na rozwiązanie wyjściowego równania?
16 mar 16:18
ICSP: zauważ że (przy odpowiedni załozeniach oczywiscie :
sin2x − 1 = − (sinx − cosx)2
oraz że cos2x = −(sinx − cosx)(sinx + cosx)
teraz już problemów nie powinno być
16 mar 16:21
pigor: ... , np. tak : dane równanie, gdy sin2x≠1 ⇔ x≠
π4+kπ jest
równoważne kolejno
... ⇔ (sin2x−1)(sinx+cosx)= cos2x ⇔ 0= cos2x−(2sinxcosx−1)(sinx+cosx) ⇔
⇔ cos2x+(1−2sinxcosx)(sinx+cosx)= 0 ⇔
⇔ (cos
2x−sin
2x)+(sin
2x−2sinxcosx+cos
2x)(cosx+sinx)= 0 ⇔
⇔ (cosx−sinx)(cosx+sinx)+(cosx−sinx)
2(cosx+sinx)= 0 ⇔
⇔ (cosx−sinx)(cosx+sinx)(1+cosx−sinx)=0 ⇔ cosx−sinx=0 ∨ cosx+sinx=0 ∨ 1+cosx−sinx=0 ⇔
⇔
tgx=1 ∨ tgx=−1 ∨ sinx−cosx=1 i dalej dasz radę

. ...

...
16 mar 16:21
Beti: mam taki pomysł:
| | cos2x | |
sinx+cosx = |
| |
| | sin2x−1 | |
(sinx+cosx)(sin2x−1) = cos2x
(sinx+cosx)(2sinxcosx−1) = cos2x
2sin
2xcosx − sinx + 2sinxcos
2x − cosx = cos2x
korzystam z tego, że:
1−cos2x = 2sin2x i
1+cos2x = 2cos2x
(1−cos2x)cosx − sinx + (1+cos2x)sinx − cosx = cos2x
cosx − cos2x*cosx − sinx + sinx + cos2x*sinx − cosx − cos2x = 0
−cos2x*cosx + cos2x*sinx − cos2x = 0
cos2x*sinx − cos2x*cosx − cos2x = 0
cos2x(sinx − cosx − 1) = 0
cos2x = 0 lub sinx − cosx = 1 /
2
x = ... sin
2x − 2sinx*cosx + cos
2x = 1
−2sinx*cosx = 0
sinx = 0 lub
cosx = 0
x = ... x = ...
16 mar 16:29
lol: dzięki serdeczne wam wszystkim
16 mar 16:34