Jak wykazać, że a=b??
Julia: | | a | | b | |
Wykaż, że jeśli a≠0 i b≠0 oraz |
| + |
| = 2, to a=b. |
| | b | | a | |
16 mar 15:52
Ajtek:
Do wspólnego mianownika i działaj

.
16 mar 15:53
Julia: Ale jak? (mam pustkę w głowie)
16 mar 16:14
Ajtek:
Doprowadź do wspólnego mianownika, tak jak w normalnych ułamkach, np:
16 mar 16:22
Julia: 2a=2b
a=b


?
O takie coś chodzi
16 mar 16:38
pigor: ... no nie, ale np. tak: a≠b≠0, więc
ab+
ba=2 /*ab ⇔ a
2+b
2=2ab ⇔ a
2−2ab+b
2=0 ⇔
⇔ (a−b)
2=0 ⇔ a−b=0 ⇔
a=b c.n.w. ...
16 mar 16:43
lol:
t
2 + 1 = 2t
(t − 1)
2 = 0 ⇔ t − 1 = 0 ⇔ t = 1
16 mar 16:43
Julia: dziękuję
16 mar 16:51