ciągłość funkcji
Basia: Hej, czy mógl by mi ktoś pomóc odnośnie ciągłości funkcji?
to bardzo ważne
miałam rozwiązać zadanie:
f(x)= x6−1|x|−1 dla |x|≠1
1 dla x=1
czyli x0=1
policzyłam granice prawo i lewo stronna wyszła mi ona 0 (obie 0) ,
i tutaj moje pytanie czy wtedy ta funkcja jest ciągła w x0=1?
16 mar 15:10
PW:
x
6−1 = (x−1)(x
5+x
4+x
3=x
2+x+1),
a więc dla x>1
| | (x−1)(x5+x4+x3+x2+x+1) | |
f(x)= |
| =(x5+x4+x3+x2+x+1), |
| | x−1 | |
a dla x<1
| | x6−1 | | x6−1 | |
f(x)= |
| = − |
| . |
| | −x−1 | | x+1 | |
Policz jeszcze raz granice obustronne w x
0=1.
16 mar 15:33
PW: oj, głupio podpowiadam, w końcu zacząłem myśleć o x0=0.
Dla x>0, w tym dla x> 1 i dla x∊(0,1) ważny jest pierwszy podany przeze mnie
przepis, o tym drugim zapomnijmy, bo on obowiązuje dla x<0, więc przy liczeniu granicy w
1 nie ma zastosowania.
16 mar 15:43
Basia: ok dziekuje
16 mar 16:15