logarytm
denatlu: | | log(mx) | |
określ liczbę pierwiastków równania |
| =2 w zależności od parametru m. |
| | log(x+3) | |
16 mar 15:07
pigor: ... np. tak : niech mx>0 (jednakowych znaków) i x+3>0 i x+3≠1, wtedy
| log(mx) | |
| =2 /* log(x+30 ⇔ log(mx)=2log(x+3) ⇔ log(mx)=log(x+3)2 ⇔ |
| log(x+3) | |
⇔ mx=(x+3)
2 ⇔ (x+3)
2−mx=0 ⇔ x
2+6x+9−mx=0 ⇔
x2+(6−m)x+9=0 , no to
teraz do dzieła i podaj liczbę rozwiązań tego równania (pierwiastków trójmianu
f(x)=x2+(6−m)x+9) zbadaj w zależności od wyróżnika Δ przy podanych powyżej
warunkach, np. takich:
(−2)≠0 i (6−m>0 i m>0) lub (6−m<0) i m<0) i być
może coś jeszcze ...
16 mar 15:40
denatlu: nie rozumiem co to za warunki w ostatniej linijce. Delta jest m(m−12) i dalej nie rozumiem jak,
bo odpowiedzi mam, ale dlaczego dla m<0 jest jedno rozwiązanie a dla m>12 dwa nie czaje.
16 mar 16:37
denatlu:
16 mar 17:30
pigor: ... , nie rozumiesz

, nie musisz , przeczytaj dokładnie i uważnie co piszę :
są to warunki wynikające z definicji logarytmu i dziedziny równania, które
podaję w 1−szej linijce mojego postu, a iloczyn Δ=m(m−2)>0 kiedy

...
a przy okazji, to chochlik "zjadł" literę f w przedostatniej linijce postu i powinno
być nie
(−2)≠0, tylko
f(−2)≠0 . ... :0
16 mar 17:45
denatlu: to powiedz, dlaczego nie jest tak:
Δ=m(m−12)
Δ=0 jedno rozwiązanie dla m=12
Δ>0 dwa rozwiązania dla m ∊(−∞,0)U(12,+∞)
Δ<0 brak rozwiązań dla m ∊(0,12)
16 mar 18:12
pigor: ... szczerze

, to nie chce mi się tu nic dalej robić , pozdrawiam .
16 mar 18:17