matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
funkcje trygonometryczne
Ola :
kąt α jest kątem ostrym oraz sinα+cosα=1,25. Oblicz sin
4
α+ cos
4
α
16 mar 15:01
Ola :
proszę bardzo o pomoc
16 mar 15:03
ICSP:
25
(sinα + cosα)
2
=
16
25
1 + 2sinαcosα =
16
9
sinαcosα =
32
9
sin
4
α + cos
4
α = (sin
2
α + cos
2
α) − 2sin
2
αcos
2
α = 1 − 2(sinαcosα)
2
= 1 − 2* (
)
2
32
=
9
503
= 1 −
=
512
512
16 mar 15:08
ICSP:
9
81
81
431
= 1 − 2 * (
)
2
= 1 − 2 *
= 1 −
=
32
1024
512
512
16 mar 15:16
Ola :
mały błąd 9 jeszcze do kwadratu
16 mar 15:24
Ola :
ok, nie odświeżyłam
16 mar 15:25
ICSP:
poprawiłem
16 mar 15:25