Iloczyn skalarny
bartekcmg: Udowodnij, że wektor n= ae1 + be2 jest prostopadły do prostej l . (chodzi o iloczyn
skalarny)
e1, e2 to wektory , a odpowiednio 1 i 2 to ich indeksy, tylko nie wiedziałem jak zapisać
16 mar 14:59
bartekcmg: Proszę o pomoc w tym zadaniu
16 mar 16:35
Krzysiek: a to raczej nie całość zadania...
a prosta 'l' ma równanie...
16 mar 16:54
bartekcmg: a tak właśnie ax1+bx2=c 1,2 to indeksy
16 mar 18:20
bartekcmg: ogólnie to ja wiem, że iloczyn musi być 0, ale chodzi o to , że na tej prostej trzeba określić
jakiś dowolny wektor, tylko jakie współrzędne będą miały jego punkty? jak to zapisać?
16 mar 18:25
Krzysiek: równanie prostej to: ax1 +bx2 =c ?
a,b∊R to współczynniki?
podobnie: n=ae1 +be2 , a,b∊R, współczynniki, a e1,e2 wersory?
jeżeli tak to wektor kierunkowy prostej to [−b,a]
[−b,a]◯[a,b]=−ab+ab=0
16 mar 19:18
bartekcmg: tak to są wersory. i właśnie na zajęciach zostało zapisane, że te punkty mają współrzędne
(0,a/c) i (c/b,0) i właśnie skąd takie współrzędne
17 mar 06:46
bartekcmg:
17 mar 11:54
bartekcmg:
17 mar 17:08