trygonometria
pomocy!!: Wyznacz długości boków trójkąta ABC, mając dane:
a) a=6 cosα=1/5
b) c=pierwiastek z 5 tgα=3
16 mar 14:46
Aga1.: Trójkąt ABC jest trójkątem prostokątnym?
16 mar 22:19
proszę o pomoc :(: tak tak tak
17 mar 11:00
krystek:

i teraz
| a | | 1 | |
| =sinα a mając cosα= |
| to sinα=√1−cos2α |
| c | | 5 | |
17 mar 11:35
Janek191:
a) a = 6
| | 25 | | 1 | | 24 | |
sin2 α = 1 − cos2 α = 1 − (15 )2 = |
| − |
| = |
| |
| | 25 | | 25 | | 25 | |
więc
araz
| 6 | | 2 √6 | |
| = |
| ⇒ 2 √6*c = 6*5 = 30 ⇒ √6* c = 15 |
| c | | 5 | |
| | 15 | | 15 √6 | |
c = |
| = |
| = 2,5 √6 |
| | √6 | | 6 | |
a
2 + b
2 = c
2 ⇒ b
2 = c
2 − a
2 = ( 2,5
√6 )
2 − 6
2 = 6,25 *6 − 36 = 37,5 − 36 = 1,5
więc
Odp. a = 6, b = 0,5
√6, c = 2,5
√6
================================
17 mar 11:42
Janek191:
a) a = 6
| | 25 | | 1 | | 24 | |
sin2 α = 1 − cos2 α = 1 − (15 )2 = |
| − |
| = |
| |
| | 25 | | 25 | | 25 | |
więc
araz
| 6 | | 2 √6 | |
| = |
| ⇒ 2 √6*c = 6*5 = 30 ⇒ √6* c = 15 |
| c | | 5 | |
| | 15 | | 15 √6 | |
c = |
| = |
| = 2,5 √6 |
| | √6 | | 6 | |
a
2 + b
2 = c
2 ⇒ b
2 = c
2 − a
2 = ( 2,5
√6 )
2 − 6
2 = 6,25 *6 − 36 = 37,5 − 36 = 1,5
więc
Odp. a = 6, b = 0,5
√6, c = 2,5
√6
================================
17 mar 11:42
paula: wielkie dzieki
17 mar 12:20