ekstremum
Kasia: Ekstrema i monotoniczność funkcji:
e
x(x
2−8)
czy możecie mi pomóc

?
D: R
f'(x)= e
x(2x)
Mz: brak miejsc zerowych
a jak wyznaczyć ekstremum

?
16 mar 14:21
m: sprawdz kiedy jest wieksza mniejsza od 0 pochodna
16 mar 14:27
ICSP: najpierw policz prawidłowo pochodną.
16 mar 14:29
Kasia: a jak to się wyznacza gdy w funkcji mam ex ?
16 mar 14:34
Kasia: co zrobiłam źle?
16 mar 14:34
Kasia: f'(x)= ex (x2 − 8) * 2x
teraz dobrze? wykorzystałam wzór na złożenie funkcji
16 mar 14:36
ICSP: ale to nie jest złożenie
ex * (x2 − 8)
to jest zwyczajne mnożenie
16 mar 14:37
Kasia: f'(x)= ex * 2x+ ex * (x2 −8)
16 mar 14:39
Kasia: czy teraz jest ok

jak wyznaczyć ekstremum?
16 mar 14:41
ICSP: teraz ex przed nawias
16 mar 14:42
Kasia: ex (2x +x2−8)
i teraz z delty? delta wyszła mi 65
16 mar 14:49
ICSP: no to w takim razie musisz ją jeszcze raz policzyć.
16 mar 14:51
Kasia: a gdy obliczę x1 i x2 to co potem z tym ex
16 mar 14:52
ICSP: co do ex. Wystarczy wiedzieć ze ex > 0 dla każdego x( nie ważne co wstawie za x otrzymam
liczbę dodatnią).
czyli ex = 0 ⇒ równanie sprzeczne
ex * a > 0 ⇒ a > 0
ex * a < 0 ⇒ a < 0
16 mar 14:55
Kasia: Δ=b2−4*ac
Δ=12 − 4*2*(−8) = 1−8*(−8) = 1−(−64) = 65
16 mar 14:56
ICSP: to może po kolei. Jaka liczba stoi przy x2 , jaka przy x ?
16 mar 14:57
Kasia: przy x2 jest 1
przy x jest 2
16 mar 14:59
ICSP: no to skoro funkcja kwadratowa jest w postaci : f(x) = a * x2 + b * x + c
to ile będzie wynosiło a oraz ile będzie wynosiło b ?
16 mar 15:01
Kasia: a = 1
b= 2
16 mar 15:03
ICSP: to teraz już możesz liczyć deltę
c = −8
16 mar 15:04
Kasia: Δ=36
16 mar 15:07
ICSP: teraz dobrze. Tylko przy pierwiastkach się nie pomyl

Teraz ustalaj monotoniczność a później ekstrema
16 mar 15:09
Kasia: x1 = −4 x2 = 2
16 mar 15:10
Kasia: Bardzo dziękuję za pomoc i cierpliwość
16 mar 20:18